Om EMS

Esbjerg Motorsport's Historie

Inden for Speedwaysporten og den kreds af personer den indbefatter, er Esbjerg Motor Sport idag en større klub ude vestpå. Klubben har idag flere hold med Danmarkstuneringen inden for alle klasser.

Går man tilbage i tiden var Esbjerg Motor Sport, stedet, når det drejede sig om to, tre og firhjuls sport. Til de legendariske Grand Race løb på Korskroen, kunne man både se Ole Olsen, Ivan Mauger, Anders Michanek, Barry Briggs, Egon Müller, Hans Nielsen og mange flere. Og det var slet ikke unormalt med 20- 25.000 tilskuere rundt på lægterne.

Det var den gang. Og det var ikke unormalt at de internationale motororganisationer bad Esbjerg Motorsport arrangere verdensmesterskaber i langbanesporten. Jo, EMS var på verdenskortet.

Esbjerg Motor Sport er en meget gammel klub (1929). Og selvom, der i lange perioder var meget "dødt" i klubben, ja, så har medlemmerne gennem årtier høstet medaljer.


Siger man i dag til en ung speedwaykører, at Esbjerg Motorsport er den klub i Danmark med flest danmarksmesterskaber, ville denne nok ryste på hovedet. Men der er fakta. Og så spis det endda af eksperterne, at klubbens DM rekord nok aldrig bliver slået.

Udover at have gjort sig bemærket på alverdens baner, har Esbjergs kørere altid været eftertragtede personer i andre klubber.

Og det er blevet til mange og gode kørere, som gennem tiden har sat deres "barnsben" i EMS. Erik Gundersen, Aksel Jepsen, Kristian Præstbo, Kent Noer, Lars B Hansen, Claus Jakobsen, Jesper B. Jensen, Rune Holta og Henrik Kristensen. Og der kunne nemt nævnes mange flere. Dengang var det "in" at køre for den jyske klub helt ude vest på.

Sådan vil det blive igen.

På arealet ved Korskroen er der idag ikke meget tilbage af fordums tids store langbane og alle daværende publikumsfaciliteter. Men går man ud på nogle af voldene fra dengang, og sætter sig ned med lukkede øjne kan man måske lugte lidt af "gamle dage". Når Erik Gundersen viste hjemmebanepublikum, hvordan man skulle sætte verdenseliten på plads, eller Ole Olsen i hård kamp med rivalen Mchanek fra Sverige. Eller måske lyden og duften fra maskinerne, når Mauger, Briggs, Fundin og andre gamle koryfæer suste rundt på den gode 1000 meter lange bane. Det var herlige tider. Tider som nok skal komme igen. På en mindre bane, men med alle nutidens faciliteter.